Христо Иванов: Нужни са 160 депутати, за да тръгне съдебната реформа

Христо Иванов: Нужни са 160 депутати, за да тръгне съдебната реформа
Христо Иванов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходими са 160 депутати – две трети от българския парламент, за да се случи съдебната реформа. Много е важно каква ще бъде обществената реакция, за да може промените да бъдат подкрепени. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на онлайн дискусия за бъдещето на съдебната система, озаглавена "Ще има ли правосъдие в България". Събитието се организира от гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG ("България може").

По-рано през деня временната парламентарна комисия не прие на първо четене промените в конституцията, свързани със съдебната реформа.

През май станаха известни два важни законопроекта: Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Това са първите по-сериозни и по-конкретни предложения в изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Министър Иванов коментира необходимостта от спешни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Разделянето на ВСС ще е полезно, защото ще се намали политическото влияние върху съдиите. Така и главните прокурори няма да оказват влияние върху съдийските назначения. По този начин председателите на съдилища ще престанат да бъдат началници на съдиите при вземането на решения.

Реформата в прокуратурата е основен момент в съдебната реформа. Причината е, че докато не бъде създадена работеща прокуратура, с качествени професионалисти, промените няма да се случат.

На въпрос дали ще подаде оставка, ако предложенията не бъдат приети и в парламентарната зала, Христо Иванов призова да се изчака какво ще се случи при гласуването на реформата.

#Христо Иванов #Иванов #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »