Гърция има срок до четвъртък за план за реформи

Гърция има срок до четвъртък за план за реформи
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция "най-късно до четвъртък" трябва да представи план за реформи на кредиторите си, за да бъде допусната отново на масата на преговорите за финансова помощ.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха, свикана спешно след победата в референдума в Гърция на 5-ти юли.

"Ние се съгласихме да проучим спешно дали е възможно да се намерят основи за споразумение", заяви Туск.

Следващата среща за Гърция ще е в пълен формат на всички европейски ръководители на 28-те държави. Срещата е насрочена за неделя.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че провалът на преговорите за Гърция ще означава фалит за нея.

"Крайният срок за достигане на споразумение с Гърция е 12 юли, когато в Брюксел ще се проведе нова среща на високо равнище. Последствията от излизането на Гърция ще ударят не само страните от еврозоната, но и България, Румъния и други страни, а би било несправедливо да обсъждаме този въпрос без тяхното участие", заключи той.

В неделя, освен лидерите на еврозоната, се събират и висши представители на властта от останалите държави членки на ЕС, което означава, че в Брюксел в неделя ще бъде и министър-председателят на България Бойко Борисов, предаде БНР.

Европейската комисия започва разработка на сценарий за възможно излизане на Гърция от еврозоната, заяви от своя страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Европейската комисия започва да разглежда сценарий за възможно излизане на Гърция от зоната на еврото. Не го искам, но не мога да го предотвратя, ако Гърция не направи това, което е длъжна", каза Юнкер.

Гърция отправи предложения за постигане на социално справедливо споразумение в замяна на инвестиции и реструктуриране на дълговете, каза премиерът на страната Алексис Ципрас .

"Наша основна цел е да достигнем до социално, справедливо и икономически жизнеспособно споразумение. Нямаме гръцки проблем, имаме общоевропейски такъв", подчерта той. 

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че излизането на Гърция от еврозоната, което не може да бъде изключено като резултат от дълговата криза в страната, няма да бъде безплатно за страните във валутния съюз.

"Не трябва да се мисли, че излизането на Гърция от еврозоната няма да струва нищо. Споразумението е все още възможно. Франция иска Гърция да остане в еврозоната", каза той. 

 

#Гърция #Доналд Туск #Франсоа Оланд #криза #реформи #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"