Пушенето вдига риска от шизофрения

Пушенето вдига риска от шизофрения
A A+ A++ A

Шизофренията се появява средно при един на всеки сто човека. Този брой обаче може да се увеличи до двама на всеки 100 заради пушенето, съобщава екип изследователи от Кралския колеж в Лондон, цитирано от Би Би Си.

Според експертите никотинът в цигарите води до състаряване на мозъка.

В изследването са участвали 14 555 пушачи и 273 162 непушачи. Екипът е установил, че 57% от хората с психоза вече са били пушачи, когато са преживели своите първи симптоми на психичното разстройство.

В същото време пушачите, които палят цигара всеки ден, са два пъти по-предразположени към развиването на шизофрения от непушачите, като при тях тя се появява и в по-ранна възраст.

"Много е трудно да се установи причина (с това изследване). Това, което се надяваме, че ще постигнем, е да си отворим очите за възможността цигарите да са фактор в причиняването на психоза и се надяваме това в последствие да доведе до други проучвания и клинични тестове, които да осигурят по-надеждни доказателства", каза д-р Джейм МакКейб от Кралския колеж.

Шизофренията се появява средно при един на всеки сто човека. Този брой обаче може да се увеличи до двама на всеки 100 заради пушенето.

#пушене #шизофрения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »