Проф. Атанас Тасев: Няма място за повече рестрикции в енергетиката

Проф. Атанас Тасев: Няма място за повече рестрикции в енергетиката
A A+ A++ A

Силно политически модулираната рестриктивна ценова политика на ДКЕВР(КЕВР) в последните 10 години е довела до драстични парични дебаланси в такива размери, че е невъзможно да бъдат компенсирани чрез допълнителни рестрикции, оптимизация на разходите и други непопулярни мерки. Това е мнението на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, изразено в интервю за "3E - енергетика, екология, икономика".

В този смисъл той приветства новия момент в сектора - че целият експертен потенциал на държавата ни търси решение не само в посока на рестрикцията, но и в посока на привличане на допълнителен финансов ресурс, както и създаване на структурни гаранции за пълна либерализация на електроенергийния пазар, като един от доказалите се инструменти за прозрачност в условията на естествени монополни структури.

Все пак следва да се знае,че сега всички усилия са насочени към намаляване и ликвидиране на най-тежкия дефицит в НЕК – тарифния, който, ако не се ликвидира, за остатъчния период на преференциално ценообразуване, ще нарасне до около 14 млрд.лв., сочи експертът.

На второ място се предприемат мерки за намаляване и ликвидиране на акумулирания до сега дефицит в НЕК, който възлиза на 3,5 млрд.лв. към 31.12.2014 г.

Не по-малко тревожно е , че независимо от всички текущи мерки (законови и административни), все още на дневен ред не е поставен изключително сериозния проблем на другия системен дефицит, породен от ежегодната нормативна и физическа амортизация на активите на цялата енергийна система, който се задълбочава, поради рестрикцията на регулатора по отношение на заместващи и нови инвестиции.

Проф. Тасев коментира още новия ценови модел на КЕВР и възможните сценарии при пълна либерализация на пазара на електроенергия от следващата година.


Цялото интервю четете ТУК

#КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »