Летените вируси ни нападат

Летените вируси ни нападат
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Летните вируси ни нападат. В страната в момента върлуват няколкостотин разновидности на ентеровируси, предупреждават медиците. До дни се очаква летният грип да започне да ни разболява сериозно, а пикът му ще е през август, съобщава Нова телевизия.

 Заради високите температури, посещаването на плажове и басейни епидемиолозите забелязват ръст на заболяванията спрямо миналата седмица с 10 %.

 През последната седмица все по-често в медицинските центрове може да се чуят оплаквания от пациенти – лека температура, повръщане, болки в гърлото, кашлица. Според лекарите това са само част от типичните симптоми на ентеровирусите.

Най-често заразата се предава на плажа, където високите градуси на въздуха и настроението занижават хигиената, особено при децата.

 При летните вируси заразата се предава чрез мръсните ръце и затова лекарите препоръчват особена хигиена при децата, които за пръв път идват на море. Да не посещават плажовете в обедните часове, когато жегата е най-голяма. Препоръките се отнасят и за възрастните.

Лекарите съветват да не се прилага самолечение, тъй като антибиотиците не помагат. Обезводняването на организма може да доведе до сериозни увреждания.

 По принцип пикът на стомашно-чревните инфекции е в края на юли и през месец август. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"