Борбата срещу СПИН дава резултат: 35% по-малко случаи на болни за последните 15 години

Борбата срещу СПИН дава резултат: 35% по-малко случаи на болни за последните 15 години
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Борбата срещу вируса на ХИВ и предизвиканата от него коварна болест СПИН дават резултат. Броят на новите случаи на заразяване с ХИВ/СПИН се е понижил с 35% от 2000 година насам, предаде "Франс прес", позовавайки се на данни на ООН. 

Организацията приветства факта, че светът е постигнал целта на хилядолетието за развитието, която се състоеше в обръщане на възходящата тенденция в разпространяването на СПИН.

ООН обаче подчерта, че за да се сложи край на болестта до 2030 година, в борбата със СПИН до 2020 година ще са нужни ежегодни инвестиции от около 32 милиарда долара. В момента за усилията срещу смъртоносната болест се заделят по 21,7 милиарда долара на година, се казва още в данните.

ХИВ ("човешки имуннодефицитен вирус") е често мутиращ ретровирус, който атакува човешката имунна система. Показано е, че вирусът причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

Откриватели на ХИВ са французите Люк Монтание, Франсоаз Бар-Синуси (Монтание и Бар-Синуси получават Нобелова награда за откритието си, през 2008 година), a американският учен Робърт Гало разработва схемата, по която действа вируса.

Генома и протеините на вируса ХИВ са обект на изследване още от неговото откриване през 1983 г. Няма два еднакви генома на вируса на ХИВ, дори и от един и същи човек, карайки някои от специалистите да наричат вируса на ХИВ най-високия етап в еволюцията на вирусите.

#ХИВ #СПИН #вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"