Одобриха на първо четене промените в Закона за енергетиката

Одобриха на първо четене промените в Закона за енергетиката
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание прие на първо четене поправки в Закона за енергетиката. По време на днешното извънредно заседание депутатите одобриха два отделни законопроекта, дело на съответно на ГЕРБ и Реформаторския блок. по-късно в рамките на свиканата в почивката комисия по енергетика двата законопроекта бяха обединени в един. Така ще се разгледат по-бързо при второ четене в рамките на енергийната комисия. Между първо и второ четене обаче се очаква да има значителни уточнения.

Изменинеята, предложени от ГЕРБ бяха приети със 107 гласа "за", 33 "против" и 10 "въздържал се, а тези на Реформаторския блок - със 131 гласа "за", 10 "против" и 9 "въздържал се". Против законопроекта на ГЕРБ, който бе договорен в Министерски съвет след среща между кабинета, работодатели и синдикати, гласуваха депутатите на БСП, "Атака" и част от представителите на Реформаторския блок, сред които и съпредседателят на групата Радан Кънев.
Промените на ГЕРБ предвиждат в механизма за компенсиране на невъзстановяемите разходи и разходите за задължения към обществото да бъдат включени и операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи.

Поправките в законопроекта, дело Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков предвиждат създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Целта на Фонда е "финансово стабилизиране на сектора чрез редуциране на текущия дефицит в НЕК", твърдят вносителите. Със създаването на този фонд се цели да се запълни създаван през годините вакуум, вследствие на натрупани некомпенсирани вземания за задължения към обществото.
Фондът ще се финансира, като производителите не ток правят вноски в него в размер на 5% от ежемесечните си приходи от продадената енергия без ДДС.

От ГЕРБ предлагат още и изменение в Закона за енергията от възобновяеми източници, като се заменя понятието "средногодишна продължителност на работата" с "нетното специфично производство на електрическа енергия". Това според вносителите създава условия по преференциални цени да бъдат изкупувани само количествата ток, за които съответните ВЕИ-та имат договори за преференциални цени. По този начин се цели да се редуцират разходите на обществения доставчик и да се осигурят предпоставки за невъзможност за завишаване на нормата на възвращаемост в сравнение със заложената в определените преференциални цени. Измененията предвиждат количествата ток, надхвърлящи договорените, да бъдат изкупувани от обществения доставчик по цена за излишък на балансиращия пазар.

Припомняме, че по време на обсъждането на първо четене в комисията по енергетика производителите на електроенергия от ВЕИ поставиха въпроса защо в закона се залага излишъкът надхвърлящ договорите да се предлага на балансиращия пазар, а не на свободния пазар. Според вносителите така от 125 лв. на МВтч по които общественият доставчик ще изкупува зелената енергия ще падне на 4-6 лв. на МВТч. Производителите на ВЕИ обаче са против и искат да се регламентира възможността им тази енергия да се предлага на свободния пазар. Тази постановка се очаква да бъде изчистена между първо и второ четене, след среща на енергийната комисия с производителите на електроенергия от ВЕИ.

Вижте още по темата ТУК.

#закон #енергетика #депутати #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"