Парламентът на Гърция одобри програмата за икономии

Парламентът на Гърция одобри програмата за икономии
A A+ A++ A

С голямо мнозинство, макар и след бурни дебати, парламентът на Гърция прие програмата за реформи, предложена от международните кредитори, която ще осигури на страната спасително финансиране на стойност 86 млрд. евро.

229 депутати гласуваха "За", 64 с "Против", а шестима се въздаржаха, по време на извънредно заседание, което продължи до късно през нощта, съобщи БНР.

Преди гласуването премиерът Алексис Ципрас заяви, че Гърция няма друг избор, освен да подкрепи предложенията на международните кредитори.

По-рано Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите 8 страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 млрд. евро.

Европейската комисия предлага да бъде предоставен спешен "мостов заем" на Гърция в размер на 7 млрд. евро, който да покрие належащите нужди на страната до края на юли, показва документ на ЕК, цитиран от агенция Ройтерс.

Според този документ спешното финансиране ще се осъществи през Европейския финансов механизъм за стабилност (фонда EFSM, създаден през 2010-а година и използван за предоставяне на спасителна финансова помощ на Ирландия и Португалия).

#Гърция #Парламент #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници