Проучване на Novinite: Как им се отразява на гърците кризата?

Проучване на Novinite: Как им се отразява на гърците кризата?
A A+ A++ A

Несигурната обстановка в Гърция ни подтикна да си зададем въпроса: "Как им се отразява на гърците кризата?". В търсене на отговор обиколихме ключови места в столицата, посещавани обичайно от южните ни съседи, когато са у нас.

Разбира се в контекста на банковата ситуация започнахме от клонове на гръцки банки у нас. Там служителите бяха категорични, че няма опашки пред банкоматите, но се усеща по-засилен поток за теглене от еврови сметки.

"Това за опашките пред банкоматите у нас е мит", категорична бе Йоана, която обслужва клиенти в клон на "Пощенска банка" в центъра на столицата.

Това потвърдиха и от клон на банка "Пиреос": "Всеки ден идват гърци да теглят евро у нас, но това са предимно хора, които идват и за почивката си тук. Със сигурност голяма част от парите си харчат в България. Болшинството от тях не са пристигнали единствено да изтеглят голяма сума пари и да се върнат веднага в Гърция".

Нямаше как да подминем и друго важно място за гърците - таверната. От работата си с клиенти всеки ден двама от сервитьорите в известна столична таверна са останали с впечатление, че няма криза за гърците.

"Гърците сега са все едно гърците от преди 20 години. При тях купонът не стихва. Те ще си останат така и в следващите 20 години. Харчат си парите, сякаш няма да има утре", категоричен беше Петър. 

Водени от това твърдение и познавайки слабостта на гърците (и особено гъркините) към шопинга, се отправяме към най-скъпата търговска улица у нас - "Витоша". Влизаме в няколко поредни магазина на световни марки и очакванията за "гръцко нашествие" се оправдават.

"Половината ми смяна минава в говорене на английски, защото има страшно много гърци. При тях наистина криза няма. Харчат големи суми за дрешки и обувки и сякаш не ги интересува какво се случва в родината им. Ние нямаме против - това е много добре за нас и за търговията. Често обаче си личи, че са с голямо самочувствие и на моменти стават арогантни", споделя Катя от веригата H&M. 

В крайна сметка оставаме с убеждението, че гърците, в частност тези, които посещават София за краткотраен отдих, не усещат финансови сътресения и предпочитат да изживяват своята стара максима: "Живей за деня". Дали приетите от правителството на Ципрас реформи за икономии, наложени от ЕС, ще се отразят на безгрижния им дух, остава да видим в следващите години.

 

#Гърция #служители #гърци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »