Имплантираха череп, отпечатан на 3D принтер

Имплантираха череп, отпечатан на 3D принтер
A A+ A++ A

Китайски медици от Втората народна болница в провинция Хунан извършиха уникална операция - за пръв път в света те присадиха на 3-годишно дете отпечатан на 3D-принтер череп, който напълно заменя собствените му кости, съобщи в. "Дейли мейл".

Тригодишното момиченце Хан Хан е страдало от хидроцефалия, при която се натрупват течности в мозъка. В резултат на заболяването главата на момиченцето е била с близо 3-4 пъти по-голяма от нормалната, а теглото й е било равно на половината от общото тегло на детето. През последната година Хан Хан е била прикована към леглото, тъй като не е била в състояние да повдигне главата си.



Учените са успели да отпечатат на 3D-принтер протеза от титанова сплав и да заменят с нея черепните кости на детето. В резултат на хирургическата интервенция, продължила 17 часа, момиченцето вече не трупа течности в главата си, а черепът му е с нормални размери.

Китайските хирурзи твърдят, че операцията е преминала успешно и здравето на Хан Хан много скоро ще се възстанови напълно.

#череп #3D

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"