Варуфакис: Беше ни даден избор между това да ни екзекутират или да капитулираме

Варуфакис: Беше ни даден избор между това да ни екзекутират или да капитулираме
A A+ A++ A

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис прогнозира, че реформите, които Гърция трябва да приложи в замяна на нова спасителна програма "ще се провалят".

Пред Би Би Си той каза още, че Гърция е обект на програма, която ще "остане в историята като най-голямата катастрофа на макроикономическото управление" и тя ще се провали, независимо от това кой задължава нейното изпълнение.

На въпрос колко време ще отнеме това, бившият финансов министър заяви, че тя вече се е провалила.

Според него гръцкият премиер Алексис Ципрас, който призна, че също не вярва в спасителната програма, не е имал друг избор освен да я приеме. "Беше ни даден избор между това да ни екзекутират и да капитулираме", каза още бившият финансист номер едно.

Вчера германският парламент одобри започването на преговорите между Атина и кредиторите за трета спасителна програма на стойност 86 млрд. евро. Това стана, след като Гърция изпълни едно от основните условия – да приеме редица мерки за съкращения, в това число увеличаване на данъци, пенсионна реформа и други.

Варуфакис подаде оставка по-рано този месец. Неговото оттегляне беше прието от мнозина като жест на помирение към финансовите министри от еврозоната, с които той многократно имаше сблъсъци.

След гласуването за новите реформи в страната Ципрас направи допълнителни промени в кабинета, като уволни министрите, които застанаха против мерките за икономии. Министърът на енергетиката Панайотос Лафазанис, един от най-големите противници на реформите, пръв се раздели с поста.

Ципрас обаче отхвърли възможността да замени отстранените министри с независими технократи или с членове на опозицията.

#Янис Варуфакис #Гърция #Алексис Ципрас #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници