Проф. Камен Спасов: 2 млрд. лева са похарчени за е-управление без резултат

Проф. Камен Спасов: 2 млрд. лева са похарчени за е-управление без резултат
A A+ A++ A

"Защо един човек трябва да премине през пет бюра и да плати пет такси, вместо да отиде в едно и да плати един път. Щом това са доходите на администрацията, защо тази една такса не е равна на сбора от петте такси?"- тези въпроси си задава сам проф. Камен Спасов, докато разсъждава за ефективността на администрацията в интервю за iNews.

Според него никой няма да се възпротиви да я плати, щом ще отиде само в едно бюро и ще приключи много по-бързо.

Камен Спасов от Лабораторията по е-управление към БАН, бивш заместник- министър по информационни технологии и съобщения в служебния кабинет на Георги Близнашки.

"Липсва приемственост за развитието на електронно управление у нас. Всяко правителство имаше свое виждане и това забави през годините развитието на подобно управление, идеята за което датира от 2002 г.", сочи експертът.

Ето какво казва Камен Спасов за услугите за гражданите:

"За тях например съществуват услуги от типа на свидетелство за съдимост. Реално погледнато човек може да си извади свидетелство за съдимост по електронен път и не е нужно да ходи в съда. Пита се в задачата, а това всъщност на някого трябва ли му? На кой човек му трябва свидетелство за съдимост? Трябва ѝ на фирмата, в която ще работите. Тоест то не ви трябва на вас, трябва ѝ на фирмата или на администрацията. Съгласно закона за електронно управление те трябва да си вземат данните, тъй като те съществуват някъде.

Ако се замислите, всички услуги, които са удостоверителни – свидетелство за съдимост, свидетелство за граждански брак, свидетелство за раждане не са необходими на вас самите. Вие знаете кога сте родени, тоест на вас свидетелството за раждане не ви трябва. Трябва ѝ на фирмата или на администрацията. Тези данни ги има някъде в администрацията. И накрая вие трябва да играете ролята на пощенски гълъб. Това каква услуга е? Да издадат свидетелство, което аз да занеса някъде.

В момента, в който вие предоставите вашето ЕГН, аз вече знам кога сте се родили, на колко години сте. Тоест това не е услуга в смисъла на услугата, защото те на мен с нищо не ми услужват. Аз разбирам услугата като нещо, от което аз получавам добавена стойност. А нея я получава някой друг. От тази гледна точка е важно да се преосмисли онова, което наричаме електронни услуги и услуги въобще".

Пълния текст на интервюто можете да прочетете в iNews.




#такси #е-управление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници