До месец НЕК може да се разплати с американските централи

До месец НЕК може да се разплати с американските централи
Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До средата на следващия месец НЕК може да се разплати с американските централи от комплекса "Марица-изток", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Изплащането на дълга към ТЕЦ-овете е едно от условията да влезе в сила споразумението, което дава възможност да се намали дефицитът в НЕК. Заемът ще бъде отпуснат на Българския енергиен холдинг, част от който е НЕК. Процесът с "Ей И Ес – Марица-изток 1" е приключил, очаква се още днес да завършат и преговорите с другата американска централа "Контур Глобал Марица-изток 3", коментира Павлова, цитирана от БНР.

Министърът обясни, че след като приключат преговорите започва процедурата по одобрение на техните банки кредиторки, пак съгласувателна процедура през КЕВР и финализиране на процеса.

"Надявам се до 15 август да намерим възможност, да разплатим задълженията си и намалението да влезе в сила. БЕХ ще бъде дружеството, което ще търси такъв финансов ресурс. Намерили сме определен вариант. Надявам се да бъде успешно. Водим разговори с министър Горанов, знаете какво е състоянието на публичните финанси, колко е важно те да бъдат стабилни", каза още Теменужка Петкова.

#Теменужка Петкова #Петкова #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"