Пенчев: Нито съм се провалил в моя първи мандат, нито съм се уморил

Пенчев: Нито съм се провалил в моя първи мандат, нито съм се уморил
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не смятам, че в моя първи мандат съм се провалил, нито съм се уморил, макар че работата е много тежка, каза Константин Пенчев в ефира на БНТ и заяви, че има сили и негов дълг е да продължи да работи и през втори мандат, каквото право му дава законът.

"Изборът на омбудсман винаги е политически въпрос, защото по закон само народни представители или парламентарни групи издигат кандидатурите и избират, заяви Константин Пенчев, кандидат за втори мандат на поста национален омбудсман.  

Моята кандидатура беше издигната в 12 без 5 в сряда, а подкрепата от страна на Христо Иванов и Данаил Кирилов за кандидатурата на Мая Манолова беше изразена много по-рано, припомни настоящият обществен защитник, като отговори по този начин на въпрос за политическа сделка при избора на обществен защитник.  

“Аз съм първият омбудсман, който приема лично граждани непрестанно, а не епизодично”, подчерта Пенчев и поясни, че обикаля непрестанно България и прави приемни в градове и села и освен помощта за гражданите се среща и с ученици и студенти, за да им обясни какви права имат и как да ги бранят. Той припомни и че от 2012 г. омбудсманът прави непрестанни проверки, включително и внезапни, на затвори, психиатрични клиники, домове за деца без родителска грижа, бежански лагери – т.е. на всички тези уязвими групи, които няма как да отидат до обществения защитник.

На въпрос дали е взел страха на политиците, Константин Пенчев заяви, че е успял да ги респектира. “Най-важното е, че успях да спечеля доверието на хората – това е най-важното и най-трудното”, каза настоящият обществен защитник, защото когато хората повярват в тази институция, вече и властта няма как да не се съобразява с нейните препоръки.

Пенчев поясни, че това е силата на омбудсмана, защото той няма кой знае какви правомощия. И подчерта като свой успех изграденото доверие между хората и омбудсмана и авторитетен респект от страна на институциите.

Като кандидат за втори мандат му предстоят срещи с всички парламентарни групи. Константин Пенчев отговори на въпрос може ли постът омбудсман да се окаже политическа сделка за подкрепа за промените в Конституцията: “Ако това е така, аз само бих помолил политиците да ми връчат една табела, като почетен знак: Той падна като жертва на съдебната реформа. Знаете колко държа за съдебната реформа и да, бих паднал жертва, ако аз съм залогът”, заяви Константин Пенчев.

#Константин Пенчев #съдебна реформа #омбудсман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори