Ирина Бокова: Само 20% от лидерите в света са жени, време е за промяна

Ирина Бокова: Само 20% от лидерите в света са жени, време е за промяна
Снимка: Съветът на жените в бизнеса
A A+ A++ A

Някои хора казват, че лидерството е талант, но аз мисля, че то се възпитава, заяви Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, по време на конференция-обучение ADVANICING LEADERSHIP FOR BALKAN WOMEN, организирана в София съвместно от Съвета на жените в бизнеса в България и влиятелната американска организация Women’s Campaign International.

„Всеки може да бъде лидер в своята област, всеки може да дава идеи и да има принос. Това се възпитава и обучения като тези помагат за насърчаване на лидерството сред жените”, отбеляза Бокова, като даде за пример пакистанката Малала Юсуфзай, която едва на 17 години стана носител на Нобелова награда за мир.

Ирина Бокова обяви, че през септември в ООН ще бъде приет новият дневен ред за устойчиво развитие за следващите 15 г. „Трябва да направим така, че темата за равноправието да бъде поставена в основата на цялостната ни дейност. Защото въпреки голямата енергия и ентусиазъм от времето на конференцията за жените в Пекин преди 20 години, ние не сме доволни от резултатите. Не можем да приемем, че само 20% от лидерите в света са жени”, подчерта г-жа Бокова. 

„Жените получават от 10 до 30% по-малко от мъжете за една и съща работа. По наши данни 1.6 млрд. жени живеят в държави, където пред тях има ограничения за някои длъжности и професии”, отбеляза още Ирина Бокова. ”Неравенствата започват много рано поради липсата на достъп до образование за милиони момичета. Ние в ЮНЕСКО, като водеща световна организация в областта на образованието, си поставяме задачата то да бъде достъпно и продължено на всички етапи. Да доведе до възможност жените да заемат своето място в политиката и бизнеса, така че да се премахнат сегашните стереотипи”, изтъкна тя.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин подчерта, че процентът на жените, които заемат водещи позиции у нас, е два пъти по-висок, отколкото средния за страните от ЕС (7%), и въпреки това той е доста нисък – едва 13%.
„Затова всички ние – и общество, и институции, трябва да насочим усилията си към осигуряване на предпоставки той да продължи да се увеличава. Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество“, каза Калфин.

#Ирина Бокова #Бокова #ЮНЕСКО #Ивайло Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »