"Златният Орфей" се завръща

"Златният Орфей"  се завръща
Снимка: socbg.com
A A+ A++ A

Фондация "Генко Генов" и Акционерно дружество "Слънчев бряг" възстановяват най-емблематичния за страната ни Международен фестивал "Златният Орфей" и ежегодното му провеждане в Курортен комплекс "Слънчев бряг".

Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас. Поводът е 50-годишнината от създаването на "Златният Орфей".

Според организаторите, фестивалът е събитие с история, традиции и принципи -единственото музикално събитие, утвърдено в цял свят и популяризирало страната ни и българската песен.

В конкурса за нова българска песен „Златният Орфей“ за участие постъпиха 98 нови песни на български автори и изпълнители. Селекционна комисия, съставена от представители на медиите – партньори, композитори, поети, музикални редактори за участие в избора на финалистите.

Специално за фестивала ще бъде изградена съвременна високотехнологична концертна зала.

"Основното послание, заложено в Събитието „Златният Орфей“ е чувството за заедност и обединеност. Целта на „Златният Орфей“ е обединяването на усилията на всички български автори и изпълнители, партньори, институции и българската публика за това как да отстояваме българските интереси в областта на културата и туризма", твърдят организаторите.

Златният Орфей е международен фестивал на българската забавна песен и се провежда през периода 1965-1999 г.

Възниква през 1965 като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото на провеждане на фестивала се премества в Летния театър на „Слънчев бряг“.

Почетни гости на фестивала са били: Жозефина Бекер, Жилбер Беко — 1970, 1971, Адамо-1972, Джани Моранди — 1973, Ал Бано и Ромина Пауър — 1975, Мънго Джери, „Иръпшън“ — 1979, Алла Пугачова — 1976, Пако де Лусия — 1988, Бони Ем. — 1990, Тото Котуньо ,Алана Майлс- 1993, Бой Джордж и Ла Тоя Джексън — 1994, Демис Русос, Темптейшънс и Пол Роджърс — 1995 и много други.

#Слънчев бряг #Златният Орфей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"