Турция не е искала военна помощ от НАТО за "Ислямска държава"

Турция не е искала военна помощ от НАТО за "Ислямска държава"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция не е поискала военна помощ от НАТО за своите кампании срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Властите в Анкара да внимават, защото техните нападения биха могли да застрашат прогреса, който беше постигнат през последните години в мирния процес между Турция и кюрдските бойци. Турция има много силна армия и много силни сили за сигурност. Така че не е имало искане за каквато и да е било реална подкрепа от страна на НАТО", коментира Столтенберг в интервю за Би Би Си.

Посланиците в НАТО трябва да проведат среща в четвъртък по искане на Анкара, за да обсъдят новия изблик на насилие между Турция, "Ислямска държава" и кюрдските бойци.

Междувременно властите в Анкара съобщиха, че сирийските кюрди не са мишена на военните операции, които Турция провежда в Сирия и Ирак.

„Операциите имат за цел да неутрализират заплахите за националната сигурност на Турция, а Демократичната партия на единството, както и други подобни групи не са сред целите на военните операции“, заявява източник на АФП.

Рано сутринта кюрдските милиции в Сирия и сирийска неправителствена организация обвиниха Анкара в танков обстрел срещу две села, които са под контрола на сирийските кюрди.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви по време на пресконференция, че турските удари по позициите на „Ислямска държава“ и членовете на ПКК може да променят положението в региона.

"Турция не планира да изпрати сухопътни войски в Сирия, а въздушните удари имат за цел да помогнат на умерената опозиция, която воюва срещу „Ислямска държава“, заяви Давутоглу, цитиран от Би Би Си.

Според него обстрелите са създали „нови условия“ в регионалния конфликт. Тези променени условия могат да променят ситуацията в Сирия, Ирак и целия регион.

#НАТО #Йенс Столтенберг #Столтенберг #Турция #Анкара #ПКК #кюрди #ислямска държава #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"