Турция задържа над 1000 души при антитерористична акция

Турция задържа над 1000 души при антитерористична акция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Мащабна антитерористична операция започна в Турция. В резултат над 1000 души са задържани през последните няколко дни, като от тях между 50 и 60 души са чужденци, посочи турският премиер Ахмет Давутоглу.

До момента при операции в 34 окръга са задържани 1050 предполагаеми членове на джихадистката групировка "Ислямска държава", забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и лявоекстремистката организация Революционна партия и фронт за народно освобождение.

От петък насам авиацията на Анкара нанесе няколко въздушни удара по позиции на "Ислямска държава" в граничните райони със Сирия и порази обекти на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.

По искане на Турция във вторник (28.07) в Брюксел ще се проведе извънредно заседание на Съвета на НАТО на ниво посланици. Очаква се на него Анкара да предложи буферна зона за сигурност на територията на Сирия, по протежение на границата.

Анкара вече постигна подобно споразумение със Съединените щати за създаване на такава зона, "свободна от Ислямска държава".

#Турция #Анкара #НАТО #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »