От "Борба с градушките" напомнят за проблемите си с протест

От "Борба с градушките" напомнят за проблемите си с протест
A A+ A++ A

Тридневен символичен протест започват утре служителите на "Борба с градушките". Те очакваха до днес отговор от институциите на искането си за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд.

Акцията ще обхване контролните пунктове и всичките 200 ракетни площадки в страната.

КНСБ предлага изпълнителната агенция "Борба с градушките" да се преструктурира в държавно предприятие. Това ще позволи да се събират допълнителни приходи от земеделски стопани, които искат да бъдат предпазени площите им от щети от градушка.

"Това социално напрежение е пряко свързано с финансовата дисциплина и хроничното недофинансиране на системата, тоест рязане на бюджета за сметка на хората. Циничното е, че цената на тази финансова дисциплина се плаща от работещите", каза пред БНР Валентина Васильонова, заместник-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Работещите в системата получават малко над минималната за страната заплата. Проблем е, че работещите са 758, а бюджетът, който се отпуска, е за 590 души, посочи Васильонова.

Вариантът да се повишат заплатите е до края на годината да бъде създаден Гаранционен фонд за покриване на рисковете от природни бедствия. В него земеделски производители и държавата ще внасят средства, поясни шефът на агенцията Николай Николов.

С парите от фонда би трябвало да се подобрят и битовите условия, освен заплатите, смята Николов. Евгени Иванов, който е председател на браншовия синдикален съвет към федерацията и служител в Агенцията за борба с градушките, отбеляза, че към всеки команден пункт има 20-25 ракетни площадки, които са в радиус от 35 километра и се обслужват от един локатор. "Голяма част от тези места в действителност не са електрифицирани, а оборудването и битовите условия не са се променили от години", каза той.


#Борба с градушките #недофинансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"