Цацаров: Съдебният закон на Христо Иванов е неконституционен

Цацаров: Съдебният закон на Христо Иванов е неконституционен
A A+ A++ A

След като се обяви против доста от промените в конституцията, предложени от правосъдния министър Христо Иванов, главният прокурор Сотир Цацаров даде заявка за сериозен отпор и на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

На извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), където трябваше да бъдат обобщени резултатите от обсъжданията на предлаганите промени в съдилищата в страната, главният прокурор остро разкритикува проекта за изменение на ЗСВ и го обяви за противоконституционен.

В близо 20-минутна реч Цацаров раздели промените в три категории - заслужаващи категорична подкрепа, такива със сбъркана концепция и откровено противоконституционни, пише "Сега".

"Обобщавайки изложеното, прокуратурата застава на позицията, че общата оценка за проекта е отрицателна. Преобладаващата част от нормативните предложения са противоконституционни и концептуално погрешни, дори защитими и полезни законодателни идеи не са получили необходимата качествена реализация", заяви главният прокурор и коментира, че с такъв законопроект не може да се реализира качествена реформа. Според него не бива да се отменя възможността прокуратурата да прави предварителни проверки, преди да започне разследване.

По думите му това ще доведе или до масови откази да се започне разследване поради липса на достатъчно доказателства, или до образуване на незаконни разследвания, което пък ще даде възможност потърпевшите да осъдят прокуратурата за обезщетение.

Забраната на шефовете на прокуратури и съдилища да имат повече от един мандат противоречи на конституцията, защото там е записано, че могат да бъдат избирани повторно. Главният прокурор разкритикува и предвиденото есе на изпита за младши магистрати.

"Аналогията с т.нар. политически изпит е много силна", заяви той, визирайки периода преди 10 ноември 1989 г. Цацаров се обяви и против идеята правосъдният министър да може да предлага началници на прокуратури и следствени отдели, защото дори той нямал такова правомощие, добавя изданието.

Малко преди тези критики министър Иванов съобщи, че текстовете за промяна на ЗСВ също ще бъдат редактирани, както стана с тези за конституцията. Той обясни, че през есента ще се правят още обсъждания с магистрати.

Съдиите одобряват идеята гласуването във ВСС да бъде явно, стана ясно от думите на члена на съвета Юлияна Колева. Тя представи резултати от обсъжданията на промените в конституцията и ЗСВ. По думите й при дискусиите нито един съдия не се е изказал против. Позитивна е била реакцията и на идеята всеки съд да може да сезира Конституционния съд. И двете предложения обаче отпаднаха от внесения в парламента проект.

#Сотир Цацаров #Христо Иванов #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »