Полицаи, следователи и пожарникари ще се пенсионират на 52 години

Полицаи, следователи и пожарникари ще се пенсионират на 52 години
A A+ A++ A

Държавните служители от сектор "Сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца при 27 години общ осигурителен стаж, гласуваха депутатите на второто четене на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Одобрените разпоредби визират държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите. Всички те придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж.

Необходимо е две трети от тези 27 години да бъдат действително изслужени като държавни служители по посочените закони, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или като следователи и младши следователи.

Държавните служители по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", на военна служба.

Служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, изпълняващи някои от дейностите от Закона за Министерството на вътрешните работи придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително в системата на гражданска защита.



#сигурност #право на пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"