Животновъд се зарази с бруцелоза

Животновъд се зарази с бруцелоза
A A+ A++ A

След антракса у нас се появи и втора опасна зараза, която се предава на хората от животни - бруцелоза, пише "24 часа". Случаят на болен човек е официално потвърден от Националния център за заразни и паразитни болести.

“Разболял се е мъж от гр. Рила, който отглежда биволи. Бактерията е установена в нерегистрирани кози, отглеждани от същия животновъд. Изследват се 16 души, които са били контактни с болни животни”, е казал пред изданието главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Директорът на НЦЗПБ и национален консултант по микробилогия проф. Тодор Кантарджиев също е потвърдил, че има болен мъж, който е отглеждал и кози.

"Изолирахме причинителя - бактерията бруцела мелитенс. Заболяването е много опасно, от него при закъсняло лечение се умира", обясни специалистът.

Според статистиката на националния център близо 60 години не е имало случай на болен човек, но преди 10 години българи са прихванали бруцелоза в Гърция и болестта се е завърнала и у нас. Заразили са се 54 души, двама от тях са починали.

Друго огнище на бруцелоза се е появило при внос на животни в Тополовград и отново има заразени хора. Сега се изследват всички контактни.

"Положителен резултат засега дават двама, но има данни за няколко души с признаци на развита инфекция”, каза проф. Кантарджиев.

Заразата не се предава от човек на човек. Най-често хората боледуват след контакт с бруцелозни животни и основно от консумация на неварено мляко, незряло сирене и кашкавал или термично недобре обработено месо.

Първите симптоми са силна отпадналост, висока телесна температура, болки в мускулите и ставите. Те обаче може да се появят и месец след заразяването. Най-краткият инкубационен период е няколко 4-5 дни.

При напреднала инфекция лечението е трудно и с неясна прогноза.






#проф. Тодор Кантарджиев #бруцелоза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници