Проф. Чирков се премести във Варна, набира персонал за нова болница

Проф. Чирков се премести във Варна, набира персонал за нова болница
A A+ A++ A

Създателят на елитната кардиоболница "Св. Екатерина" проф. Александър Чирков напусна София и се премести се да живее във Варна, където планира до две години да отвори нова специализирана болница за сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Известният кардиохирург е продал жилището си в София и си е купил апартамент във Варна. “За мен това е най-красивият град в България и винаги съм мечтал да живея в него”, признава професорът.  Все пак не къса напълно с досегашната си практика и ще пътува по 2 пъти в месеца да консултира пациенти в София.

За новата болница вече е осигурено европейско финансиране. По първоначални данни инвестицията ще бъде около 50 милиона евро. Очаква се строителството да започне през есента и най-късно през 2017 г. да бъдат посрещнати първите пациенти.

"Това ще бъде най-модерната подобна болница в Европа, защото аз познавам всички недостатъци на западните лечебни заведения и смея да твърдя, че ще ги избегнем", каза Чирков  по време на Фестивал на здравето и красотата в морската столица.

В болницата ще се извършват трансплантации, ще има и сектор по урология. По думите на професора в момента проблемът не е толкова финансирането, колкото осигуряването на кадри.

Започнало е набиране на специалисти, които ще специализират във Виена, Берлин и Ротердам. В обученията ще бъдат включени екипи от хирурзи, анестезиолози, сестри, имунолози и вирусолози. През специализация ще минат общо 82 души.

#Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"