Синдикати и бизнес на бунт: Няма да плащаме кражбите в енергетиката

Синдикати и бизнес на бунт: Няма да плащаме кражбите в енергетиката
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да плащаме кражбите в енергетиката. Това са само част от текстовете по плакатите, които носеха хиляди представители на предприятия по време на протеста, организиран от работодателските организации и синдикатите срещу увеличението на цената на тока. Демонстрантите поискаха реформи и спиране на кражбите в сектора.

Защо моите колеги в Хамбург ще плащат тока с 30% по-ниско, попита Николай Лисаров, лидер на подкрепа в "Аурубис". Паунова от асоциацията на метеорологичната индустрия заяви, че работодатели и синдикати са на един протест, тъй като защитават едни и същи интереси, а именно по средата на годината да се увеличат разходите за цената на тока от близо 19 на 40 лева, което ще доведе до криза в индустрията.

Първият оратор на митинга бе Васил Велев, лидер на българската асоциация на инсудтриалния капитал. "Не искаме да плащаме всяка година написаната сметка в енергетиката, а тя е 1,3 млрд. лева", каза той. Велев каза, че двете американски централи трупат огромни печалби не от продажба на пазар, а от преференциални цени, в пъти по-високи от пазарните.

От КНСБ пък заявиха, че 5-те %, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия. Работодателите отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да запазят своите предприятия.

Шествието продължи от Министерския съвет към Комисията за енергийно и водно регулиране.

#ДКЕВР #ток #протест #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"