Разгорещена дискусия беляза избора на подуправители в БНБ

Разгорещена дискусия беляза избора на подуправители в БНБ
Димитър Костов и Нина Стоянова. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Два часа разгорещена дискусия беляза избора на подуправител на БНБ в сряда. Депутати от почти всички парламентарни групи се обявиха остро против предложените кандидатури и най-вече срещу Димитър Костов. Все пак, със 121 гласа „за", 65 „против" и 4 „въздържал се" народните представители гласуваха доверие на Костов да оглави банковия надзор в БНБ за следващите 6 години.

„За"-то на ДПС спаси избора, подкрепен от ГЕРБ и много малка част от другите депутати. Герберът Методи Андреев изпълни обещанието си и гласува против това решение в разрез с цялата си парламентарна група. Всички в БСП се възпротивиха на кандидатурата на Костов, както и 19 реформатори.

13 представители на Патриотичния фронт също казаха „не" на Костов, а деветима от БДЦ му гласуваха доверие. "Атака" изобщо не гласува, а от АБВ упражниха „шарен" вот - 4 бяха „за", 3 „против" и 2 „въздържал се".

Калин Христов спечели подкрепа в лицето на 125 депутати и оглави управление „Емисионно", а Нина Стоянова със 126 гласа „за" застана начело на подуправление „Банково".

От ДПС подкрепиха и тримата кандидати за подуправители, като заедно с гласовете на ГЕРБ, БДЦ и част от АБВ официално бе избран новият екип на гуверньора на БНБ.

Тримата положиха клетва пред депутатите, но не в пълния им състав - разстроени от гласуването, народните представители от Реформаторския блок напуснаха пленарна зала.

#БНБ #ГЕРБ #реформаторски блок #Методи Андреев #БСП #Димитър Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"