Microsoft започна разпространението на Windows 10

Microsoft започна разпространението на Windows 10
A A+ A++ A

В полунощ Microsoft стартира разпространението на най-новата версия на операционната система Windows към милионите й потребители в цял свят. Windows 10 се появи 3 години след Windows 8 и ще е налична като безплатен ъпгрейд (през следващата година) в 190 страни за използващите легални копия на Windows 7 и Windows 8/8.1. Платформата е оптимизирана за работа с всякакви типове устройства – лаптопи, настолни компютри, таблети и дори смартфони, макар че за мобилната версия ще трябва да изчакаме до есента. Компанията обещава това да бъде последната версия на Windows, тъй като възнамерява да обновява платформата постоянно с регулярни ъпдейти и подобрения през следващите месеци и години. Освен Windows Update за инсталиране на новата версия можете да ползвате и този инструмент.

За финализирането на Windows 10 е помогнала и обратната връзка от 5 милиона потребители на предварителните тестови издания. Платформата е проектирана за съвместимост с хардуера, софтуера и периферните устройства на потребителите, така че би трябвало да поддържа всичко, което вече използвате. Завръща се стартовото меню, което вече е снабдено с допълнителна функционалност за бърз достъп до най-често използваните настройки и приложения. Към него са добавени и познатите Live Tiles – бързи връзки към различни приложения с динамично обновявана информация. Има и опция за промяна на размера на менюто, а при ползване на таблет то може да заеме целия екран за по-удобна употреба чрез сензорен екран, благодарение на функцията Continuum.

Сред новите функции е и център за нотификации в дясната част на екрана, който е комбиниран и с бутони за бърз достъп до различни функции на устройството. Компанията е добавила и виртуалния асистент Cortana, който може да се управлява чрез гласови команди, но както може да се предположи не поддържа български. Вече има възможност за добавяне на виртуални работни площи – функция, която познаваме от Linux и OS X. Internet Explorer е заменен от новия браузър Edge, който осигурява значително по-добро потребителско преживяване, а освен това дебютира новата функция Windows Hello за вписване чрез биометрични данни, но тя изисква устройства със специални сензори.

Източник: Microsoft

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"