11 души са заразените с бруцелоза у нас

11 души са заразените с бруцелоза у нас
A A+ A++ A

 11 души са заразените с бруцелоза. Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени тази сутрин, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

Проф. Кантарджиев коментира, че мъжът от град Рила най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа, или от нетермично обработени мляко или млечни продукти.

"Преди около седмица са били получени материали за първите двама пациенти, в които е изолиран щамът на бруцелоза. Тази сряда са получени още девет положителни проби. За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение. Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на град Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени", заяви проф. Кантарджиев.

Бруцелозата протича като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни.

Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но много рядко, тъй като квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите.

#проф. Тодор Кантарджиев #проф. Кантарджиев #зараза #Рила #бруцелоза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »