"Газпром" хвърлил трилиони за губещи проекти

"Газпром"  хвърлил трилиони за губещи проекти
Снимка: tomsk-tr.gazprom.ru
A A+ A++ A

Руският енергиен гигант "Газпром" изхарчил 2,4 трилиона рубли за нерентабилни проекти, пише "Ведомости".

Министерството на икономическото развитие прогнозира, че въпреки очакванията на държавната компания да добие през 2015 г. над 615 милиарда кубика газ, реалният добив ще е с една трета по-нисък - 414 милиарда кубика. Това е най-ниският показател в цялата история на "Газпром".

"През 2015-2020 г. се очаква и да нарасне потреблението на вътрешния пазар", твръдеше преди време Кирил Селезньов, шеф на дружеството "Межрегионгаз". Заместникът му Александър Медведев имал още по-смели очаквания - предвиждал потреблението на газ в цяла Европа да се увеличи. Дори руски експерт твърдяб, че до 2020 г. то ще надхвърли 600 милиарда кубика и заради спада в собствените ѝ добиви Европа ще трябва допълнително да внася по 145 милиарда кубика.

Аналитикът Валерий Нестеров коментира, че това са пропуски в оценката на търсенето.

"Когато обаче са вземани решенията за увеличаване на добива, е било трудно да се предвиди, че ще се задействат едновременно толкова много негативни фактори – промяна в регламентите на европейския пазар, идване на нови доставчици, шистова революция в САЩ, конкуренция с независими производители в Русия, изостряне на политическата ситуация", обясни Нестеров.

#Газпром #Александър Медведев #Валерий Нестеров #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"