Манолова или Пенчев, решават депутатите

Манолова или Пенчев, решават депутатите
A A+ A++ A

Депутатите ще упражнят таен вот в тъмна стаичка в четвъртък, за да определят кой ще бъде омбудсман в идните 5 години. Кандидати са досегашният омбудсман Константин Пенчев и депутатката от левицата Мая Манолова.

Процедурата е точка първа в дневния ред на Народното събрание за 30 юли.

Два дни преди да излязат във ваканция, депутатите ще трябва да посочат новия омбудман. Колежката им е издигната от БСП, а бившият шеф на ВАС - от Реформаторския блок.

Зала "Запад" на втория етаж на парламента е подготвена за процедурата. Ще бъдат организирани две урни, където депутатите ще пускат бюлетини.

За избран ще се смята кандидатът, събрал 50% плюс един глас от броя от участвалите във вота депутати. Избраниците ще имат 1 час, за да пуснат бюлетината си.

Всеки депутат на влизане в залата ще получи празен плик, в тъмната стаичка ще пусне плика с бюлетината в специално пригодена урна. След като всички присъстващи народни представители гласуват, деветчленната комисия, която беше избрана за тайното гласуване, ще започне същинската си  работа.

Председателят Евгени Стоев от ГЕРБ, в присъствието на всички членове, ще преброи гласовете за Константин Пенчев и Мая Манолова и ще обяви резултата от трибуната на парламента.

Константин Пенчев и Мая Манолова, бяха изслушани в комисията по вероизповеданията и правата на човека миналата седмица.

Засега е сигурно, че Мая Манолова ще бъде подкрепена от БСП лява България, Патриотичния фронт и голяма част от Движението за права и свободи. От ръководството на ГЕРБ обявиха, че няма да имат единна позиция за кой от кандидатите да се гласува и призоваха съпартийците си да гласуват по съвест.

#омбудсман #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"