Доклад посочи американските централи и ВЕИ за "виновници" за тока

Доклад посочи американските централи и ВЕИ за "виновници" за тока
A A+ A++ A

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от двете американски централи (ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“) и от ВЕИ са в основата на лошото състояние на енергетиката, констатира отчетният доклад на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката.

Документът бе представен от председателя на комисията и депутат от Патриотичния фронт Валери Симеонов, който посочи, че той е подготвен с помощта на сътрудника му Стефан Гамизов.

Докладът проследява финансовите резултати на Националната електрическа компания (НЕК) до 2014 г., както и пазарът на електроенергия за 2015 г. и констатира, че най-голям дял електроенергия НЕК изкупува от двете американски централи. Според твърдението на Симеонов дългосрочните договори с двете американски централи формират 40% от регулирания пазар на електроенергия.

Нещо повече, базирайки се на факти, които се твърди, че са предоставени от НЕК, авторите на доклада заявяват дори, че „ количеството електрическа енергия, която НЕК е задължено да изкупува по силата на двата договора е по-голямо от реалното потребление на електрическа енергия на регулирания пазар. Едновременно с това цената, която е договорена и дължима по тези договори е висока и непазарна“, се казва в отчетния доклад на комисията.

Този извод е базиран на това, че за 2015 г. „по данни на НЕК се очаква от двете централи да се изкупят 17 585 349 Мвтч на обща стойност 1 049 439 000 лева. В същото време в проекта за решение на КЕВР се посочва, че е установено, че необходимото количество електрическа енергия за нуждите на страната са в размер на 32 726 000 Мвтч, от които 15 356 856 Мвтч или 46,9% е за регулиран пазара, 3 978 770 Мвтч или 12,2% за технологични загуби по преноса и разпределението на елктрическа енергия и 13 390 374 Мвтч е за свободен пазар, включително доставчиците от последна инстанция или 40,9%.“

Припомняме, че депутатът Валери Симеонов е вносител и на закон, подготвен от Стефан Гамизов, за разваляне на договорите с двата американски ТЕЦ-а.

Енергийният експерт Гамизов от своя страна е в дългогодишен спор с централите по повод на личното си участие като представител на японската корпорация „Мицуи енергийни проекти“ в проект за модернизация на централата ТЕЦ "Марица Изток 2".

В доклада и в частта за ВЕИ се прави собствен прочит на законодателството и на приложенията му, като се прехвърлят отговорности на електроразпределителните дружества за присъединяване на ВЕИ.

Повече по темата за доклада на парламентарната комисия можете да прочетете ТУК.

 

#Валери Симеонов #Стефан Гамизов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници