За домакинствата цената на тока пада с 0,11%

За домакинствата цената на тока пада с 0,11%
A A+ A++ A

Цената на тока за битовите потребителите намалява с 0.11%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Според обяснението поевтиняването се дължи на мерките на правителството, които са създадоли предпоставки за намиране на резерви в енергетиката. Така първоначалното увеличение с 2% е трансформирано в намаление.

За бизнеса обаче няма облекчение. Иванов каза, че добавката "Задължение към обществото" остава. Размерът й ще бъде 38 лв. и за битовите, и за промишлените потребители. При енергоемките потребители, които ползват над 30 гигават часа ел. енергия, добавката ще бъде 18.70 лв.

За абонатите на ЧЕЗ токът ще поевтинее с 0.63%, на ЕVN – 0.44%, на ЕРП "Златни пясъци" - с 5%, но за абонатите на "Енерго про" ще има повишение с 1,9%, уточни Иванов.

Наредбата добави и междинно стъпало за индустриалните потребители, които ще плащат надбавка "Задължение към обществото" в размер на 26.65 лв. За потребителите над 10 гигават часа ел. енергия сумата ще бъде 37.90 лв.

Иванов каза, че ако останат старите цени, то до края на годината в НЕК ще бъде натрупан нов дефицит от 300-400 млн. лв. Според председателя на КЕВР след днешното решение бизнесът няма право да негодува, защото надбавката "Задължение към обществото" ще бъде еднаква за всички.

Новите цени влизат в сила от 1 август, но председателят на КЕВР заяви, че ако бъдат намерени още резерви в енергетиката, комисията може да преразгледа своето решение след 3 месеца.

#цената на тока #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »