Калифорния в извънредно положение заради пожарите

Калифорния в извънредно положение заради пожарите
Снимка: БТА
A A+ A++ A

Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение заради пожарите, бушуващи в различни части на щата. Заповедта му беше оповестена в събота в столицата на щата град Сакраменто. Извънредното положение дава на властите право да мобилизират за борба с пожарите Националната гвардия и да отпуснат извънредно средства от бюджета на щата, отбелязват от телевизия NBC.

12 хиляди души са били евакуирани, а две магистрали са затворени. Националната гвардия изпрати четири самолета за борба срещу горските пожари.

8 000 огнеборци продължават да се борят със стихията край тихоокеанското крайбрежие, а горещото и сухо време силно затруднява работата им. Много от пожарите са причинени от мълнии.

Поредният пожар избухна на север от Сан Франциско и е обхванал площ от 19 хиляди хектара. Той вече е достигнал до границата с щата Орегон. Огънят се разпространява безпрецедентно бързо, каза говорителят на калифорнийската противопожарна охрана.

„Това е безпрецедентно бързо разпростиращ се горски пожар“, каза говорителят на калифорнийската противопожарна охрана Даниел Берлант. 

Причина за пожарите са засушаването и високите температури.

#пожари #Калифорния #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »