40 на сто от българите не пият достатъчно вода

40 на сто от българите не пият достатъчно вода
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

39.87% от хората в България не пият достатъчно вода дори в топлите летни дни. Това показват данните от анкета, проведена в периода 17–25 юли на девет от най-оживените плажове по българското Черноморие в рамките на кампанията Н2Обичам.

Почти 40% от участниците в анкетата посочват, че пият от 1 до 5 чаши вода на ден. 3% приемат само по чаша вода дневно, а 1% изобщо не пият вода. Според инициаторите на кампанията Н2Обичам, тревожните резултати в голяма степен се дължат на липса на информираност за ползите от добрата хидратация и рисковете при обезводняването на организма.

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) препоръчва воден прием от 2 л дневно за жените и 2,5 л за мъжете. Около 20% от това количество се набавя чрез храната, а останалото – от течностите, които приемаме през деня. Затова специалистите препоръчват да се пият поне 6-8 чаши вода на ден, а в топлите дни и повече.

При недостатъчна консумация на течности се създава риск от нарушаване на функциите на нервната система, което се изразява в умора, главоболие, намалена концентрация, по-слаба памет и ускорен процес на стареене.

Водата е здравословен избор по всяко време. Тя е единствената напитка, която не съдържа калории, захар и добавки.

5 съвета за добра хидратация:

– Пийте всеки ден поне 6-8 чаши вода (1,5- 2 литра).
– Пийте повече вода при по-високи температури на въздуха и при усилено физическо натоварване.
– Приемайте вода редовно в малки количества през целия ден. Пийте преди да изпитате чувство на жажда – жаждата означава, че вече сте дехидратирани.
– Пийте вода и течности с умерена температура, избягвайте много студени и горещи напитки.
– Дръжте водата „под ръка“, винаги близо до вас, за да посягате към нея по-често, дори несъзнателно.

Информационната кампания Н2Обичам има за цел да представи ползите от добрата хидратация за човешкото здраве. Тя е съвместна инициатива на Сдружение „Аз обичам водата“, Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София и „Девин“ АД. През юли посетителите на южното Черноморие имаха възможност да проверят водното съдържание в организма си и да се информират за ползите от хидратацията. 602-ма от тях се включиха в анкетата на Н2Обичам.

#вода #хидратация #Н2Обичам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »