Обявиха черноморските делфини за световно застрашени видове

Обявиха черноморските делфини за световно застрашени видове
A A+ A++ A

Трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала, са защитени и световно застрашени видове. Забранено е тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Изключения се допускат само с писмено разрешение от екоминистъра или оправомощен от него зам.-министър, уточняват от ведомството.

От екоминистерството подчертават, че при човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв. грозят тези, които унищожат, повредят, държат, придобият или отчуждят екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид, които е включен в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

От МОСВ призовават всеки, който забележи бедстващ или мъртъв делфин да позвъни на „зелените" телефони на РИОСВ-Бургас 056/813212 и РИОСВ - Варна: 052/634 582, 052/634 579.

От началото на тази година във Варненската екоинспекция са получени 15 сигнала за изхвърлени от морето делфини. Шест от тях са били неоснователни. Година по-рано от постъпилите 16 сигнала за бозайници от разред Китоподобни пет са били неоснователни.
 

#делфини #глоба #защитени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »