Хванаха 158 пияни шофьори за два дни

Хванаха 158 пияни шофьори за два дни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

158 шофьори, употребили алкохол, са хванати при двудневна акция, организирана от Главната дирекция “Национална полиция”.

За двата дни на операцията са проверени водачите на общо 6325 моторни превозни средства.

Установени са 106 водачи след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 52-ма водачи - след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда. Най-много водачи, употребили алкохол са засечени на територията на Враца – 12 души, за Благоевград те са 11, Варна, Плевен и Шумен – по 9-ма. 

Контролните органи са установили и 111 неправоспособни водачи. Най-голям е техният брой на територията на Сливен – 14, на София – 13, Бургас и Перник – по 10-ма души. 

Според Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.

В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

От ГДНП съобщават, че подобни специализирани операции за контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол и без правоспособност ще продължават и занапред. 

 

#пияни #алкохол #неправоспособни водачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"