Още двама заразени от бруцелоза в Рила, други двама в риск

Още двама заразени от бруцелоза в Рила, други двама в риск
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Още двама души са заразени с бруцелоза в община Рила. Това стана ясно от областния управител на Кюстендил Виктор Янев, цитиран от БНР, като добави, че други двама са с гранични показатели. Янев обяви официални резултати от Националния център по заразни и паразитни болести.

Припомняме, в община Рила бе открито огнище на бруцелоза. Предполага се, че причина за заболяването е неварено мляко. Първоначално бяха заразени 11 души. Впоследствие за изследвания в националната лаборатория бяха изпратени още 35 проби. Сред тях са и тези на новите двама заболели. Пробите на другите двама, за които има съмнения, ще бъдат повторени.

Серологичните изследвания на животни от района с епидемичен взрив на заболяването продължават. До момента са изпратени 219 проби. Резултатите от тях излязоха в следобедните часове. 85 са положителни. Все още не е ясно кои са стопаните им, като това ще се установи по ушните марки. В сила остават и всички ограничения, които са въвели контролните институции.

Периметърът на забраната за продажба на домашно мляко, месо и техните производни се разширява на територията на общините Дупница, Бобошево и Кочериново. Придвижването и продажбата на животни вероятно също ще бъдат ограничени.

Бруцелозата е лечима, но често се бърка с други заболявания и при липса на лечение може да стане хронична, сочат лекари. Когато стане хронично заболяването, може да увреди всеки един от органите в тялото.

#бруцелоза #Рила #община #зараза #мляко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »