Гърция и кредиторите се споразумяха за бюджета до 2018 година

Гърция и кредиторите се споразумяха за бюджета до 2018 година
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция и международните кредитори договориха показателите на бюджета за следващите четири години, съобщава Ройтерс. Споразумението обхваща периода между 2015 и 2018 г. , заявил правителствен източник от Атина.

Дефицитът за тази година трябва да е 0,25% от БВП. През 2016 г. се очаква финансите да излязат на плюс от 0,5% БВП, а през 2017 г. излишъкът ще е 1,75%.

Сделка за трети спасителен план за 82-86 млрд. евро постигнаха след 17-часов маратон от преговори в Брюксел лидерите от Еврозоната и Гърция. Една от най-тежките кризи в историята на Европейския съюз се разминава с излизане на Атина от еврозоната, а гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната му си е осигурила план за растеж и преструктуриране на дълговете.

За да влезе в сила планът обаче, сега гръцкият парламент трябва да одобри редица реформи.

Атина разчита за подпише окончателното договор с кредиторите до 18 август, така че да може на 20 август да получи новия транш, с който да покрие плащането към Европейската централна банка в размер на 3,2 млрд. евро. Ако съглашението не бъде подписано, докато това стане, Гърция ще поиска мостов кредит.

През втората половина на юли Гърция изплати 2 млрд. евро на Международния валутен фонд именно с помощта на мостов кредит. На 7 август Атина преведе на МВФ още една част от дължимото, в размер на 186,3 млн евро. В тази връзка директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че излизането на Гърция от Еврозоната "вече не стои на дневен ред".

#Алексис Ципрас #Атина #Гърция #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"