Николина Чакърдъкова ще пее на празника за 50 години "Гипс" - Кошава

Николина Чакърдъкова ще пее на празника за 50 години "Гипс" - Кошава
Снимка: www.vidin-online.com
A A+ A++ A

Народната певица Николина Чакърдъкова ще бъде специален гост на фирмения и професионалния празник на видинските миньори. Той ще бъде отбелязан на 13 август с концерт под надслов „50 години ГИПС – Кошава” от 20.00 часа на площад „Бдинци” във Видин.

„Гипс” АД организира тържествено честване по случай 50-годишнината от създаването на предприятието за добив и преработка на висококачествен натурален гипс в с. Кошава, община Видин, и по повод Деня на миньора - 18 август.

В концертната програма са включени изпълнения на фолклорни състави от Златорожието на Видинския край. „Заповядайте да празнуваме заедно!”, кани ръководството на „Гипс” АД гражданите на Видин и областта.

Минно-преработвателното предприятие в с. Кошава заема структуроопределяща за икономиката на Видинска област роля. От половин век насам предприятието осигурява на хиляди минни инженери, специалисти и работници квалифицирана заетост, социална сигурност и добър стандарт на живот за техните семейства. Днес видинската минна компания продължава да бъде един от най-големите работодатели в региона.

„Гипс” АД е основен доставчик на суровини в циментовия бранш при производството на гипсови свързващи вещества и газобетонни изделия. Добиваният в предприятието гипс е 100 % природен продукт и чистотата му достига 95 % (при добивания от открити мини гипс тя е до 50 %).

Източник на ценната строителна суровина е единственото в Югоизточна Европа подземно находище на гипс, намиращо се край с. Кошава, на 18 км от гр. Видин. То е открито през 1958 г. при проучвания за нефт, газ и въглища в местността „Златорожие” край видинския дунавски бряг. Последвалите геоложки сондажи доказват наличие на промишлени запаси от гипсова суровина в Кошавската леща.

През последните 10 години дружеството е инвестирало над 22 млн. лева в реконструкция и модернизация на технологичния процес. Това включва внедряването на комплекс за механизиран подземен добив на естествен гипс, инсталация за сушене и сепариране на пясък и изграждането на две нови линии за производство на сухи строителни смеси на гипсова и циментова основа.

През 2012 г. в промишления комплекс на „Гипс” АД е открит първият в страната завод за калциране на природен гипс с капацитет 80 хиляди тона годишно. В производството е внедрена комплексна инсталация на стойност 8 млн. евро, осигурени по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г.

„Гипс” АД разполага с единствената акредитирана в страната лаборатория за изследване на гипс и гипсови производни. Дружеството е сертифицирано по ISO системи - за управление на качеството, на околната среда и на здравето и безопасността при работа.

#Николина Чакърдъкова #Кошава #Видин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници