След среднощни дебати парламентът на Гърция одобри третия спасителен план

След среднощни дебати парламентът на Гърция одобри третия спасителен план
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

След среднощни дебати парламентът на Гърция одобри третата спасителна програма за страната за последните 5 години, съобщават световни агенции. Законът е приет с подкрепата на опозиционните партии. 222 депутати в 300-местния парламент са гласували в подкрепа на програмата, 64 - „против" и 11 - „въздържал се".

Според правителствени източници премиерът Алексис Ципрас ще приключи преговорите с кредиторите и след това ще поиска вот на доверие в парламента. Гръцка медия отбелязва, че Ципрас ще поиска гласуването още на 20 август.

Според Skai TV Гърция се е насочила към предсрочни избори, след като 118 депутати от управляващата коалиция са подкрепили програмата. Минимум 120 депутати са необходими, за да оцелее кабинетът при вот на доверие.

Както се предполагаше, бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис гласува против програмата. Но днешният вот бележи най-големия разкол в управляващата партия СИРИЗА. 31 депутати от СИРИЗА са гласували с „не", а 11 са се въздържали.

Дебатът в гръцкия парламент продължи през нощта и тази сутрин. Законът включва увеличаване на данъците и намаляване на държавните разходи в замяна на 85 милиарда евро кредит за период от три години.

Преди ключовия вот премиерът на страната Алексис Ципрас призова да се гласува с „Да", въпреки голямото разцепление в управляващата партия СИРИЗА.

Условията по сключената между Атина и международните кредитори сделка след няколкоседмични интензивни преговори ще бъдат обсъдени от финансовите министри от еврозоната днес следобед.

#Гърция #Алексис Ципрас #Атина #Брюксел #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"