Потопиха товарния космически кораб "Прогрес" в Тихия океан

Потопиха товарния космически кораб  "Прогрес" в Тихия океан
A A+ A++ A

Руският товарен космически кораб "Прогрес М-26М" днес бе разкачен от служебния модул "Звезда" на Международната космическа станция /МКС/, свален от орбита и потопен в неплавателен район на Тихия океан, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Центъра за управление на полетите.

"Според изчисленията на балистичната служба, отломките от кораба са достигнали повърхността на океана" - са съобщили специалистите.

Елементи от конструкцията са паднали на няколко хиляди километра от столицата на Нова Зеландия Уелингтън, в т. нар. гробище на космическите кораби.

В състава на МКС са останали три космически кораба - товарният "Прогрес М-28М" и пилотираните "Союз ТМА-16М" и "Союз ТМА-17М".

Поредният товарен космически кораб "Прогрес М-29М" ще полети към МКС на 1 октомври.

"Прогрес М-26М" постави рекорд по брой на извършени корекции на височината на орбитата на МКС. За тези цели от февруари до юли той е бил използван 12 пъти, тоест повече, отколкото неговите предшественици. Сред причините за рекорда е аварията с "Прогрес М-27М".

Космическият кораб е изстрелян от космодрума Байконур на 17 февруари 2015 година. Той доставя на МКС 2,36 тона товари, сред които гориво, вода, въздух и храни.

#космически кораб #Тихия океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"