Енергийната сигурност на страната е под заплаха, алармира експерт

Енергийната сигурност на страната е под заплаха, алармира експерт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев.

"Възможно е точно преди есенно-зимния сезон "Мини Марица-изток" да спрат добива и подаването на въглища към централите от комплекса. В момента четирите централи от комплекса "Марица-изток" дължат общо към 370 милиона лева на мините. Същевременно дългът на мините към техните доставчици е близо 85 милиона лева. Тази задлъжнялост е една от причините за несигурността на енергийната система", обяви Генчо Генчев пред БНР.

Експертът обясни, че продават въглищата под себестойността им.

"Не знам колко са добре нещата, ако едно дружество годишните му приходи са в размер на 560 милиона, има да взема от всички централи, на които дава, повече от 60% от приходите, не знам кое му е добре. Всеки ден сме на ръба на оцеляването", оплака се Генчев.

Снидикатът обяви, че ако проблемът с разплащането между енергийните фирми не бъде разрешен, ще излязат на протест.

Като възможност за решаване на част от проблемите в "Мини Марица-изток" от Българската минно-геоложка камара предлагат държавата да взема не повече от 50% като дивидент от печалбата на дружеството, както и пазарно преструктуриране на енергетиката.

#КТ "Подкрепа" #"Мини Марица-изток" #Генчо Генчев #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"