50-годишен изпадна в кома след ужилване от оса

50-годишен изпадна в кома след ужилване от оса
A A+ A++ A

50-годишен мъж развил алергичен шок след ужилване от оса, съобщават варненските медии. Той бил ужилен, докато бил в колата си. За късмет успял да каже на случаен минувач, че е алергичен, след което се строполил на земята в безсъзнание.

Благодарение на бързата реакция пострадалият бил отведен с линейка в болницата и спасен.

Втора седмица варненската Клиника по токсикология отчита бум на пациенти, ужилени от стършели, пчели и оси. Вчера в специализираното звено във Военноморската болница са приети петима пострадали от опасните насекоми, а част от случаите били доста сериозни, коментира пред Moreto.net шефът на клиниката доц. Снежа Златева.

През последните дни по спешност са приети и баща и син, нападнати от стършели, докато събирали бръшлян в гората. След намесата на токсиколозите двамата мъже са стабилизирани и изписани.

За да избегнат сериозни инциденти, важно е хората, които имат проблем да носят бележка, с която да информират, че са алергични, както и да имат медикамент в себе си. Ако бъдат ужилени от насекоми, такива пациенти веднага трябва да съобщят на някого ако сами не успеят да извикат линейка, обясни доц. Златева. По думите й, в подобни ситуации и пет минути могат да бъдат фатални. Обикновено на хората, които имат алергия към ужилването от оси и пчели първо им прилошава, но много бързо могат да изпаднат в безсъзнание.

За последните две седмици през варненската токсикология са преминали и много пациенти с интоксикации от предозиране с медикаменти или след употреба на различни препарати и дори антифриз. Основно това са жени на средна възраст, които са искали да сложат край на живота си.

#оса #шок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »