Със закон се въвежда забрана да носим повече от 40 свити цигари

Със закон се въвежда забрана да носим повече от 40 свити цигари
A A+ A++ A

Министерството на финансите предлага да се забрани пренасянето на над 40 свити цигари. Това предвиждат предложените промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

В документа е записано ограничение за държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса.

В проектозакона се предвижда и изменение на акциза на цигарите, което ще доведе и до тяхното поскъпване. Промените са както следва – акциз 25 на сто от продажната цена от 1 януари 2016 г., 27 на сто от 2017 г. и 28 на сто от 2018 година.

Нови правила ще засегнат транспортирането на бандеролни стоки. "Извеждането на акцизни стоки, облепени с бандерол от данъчен склад и транспортирането им до друг данъчен склад на същия лицензиран складодържател се извършва само след получено разрешение от директора на Агенция „Митници", е записано в проектозакона.

"Товаренето и извеждането на акцизните стоки по ал. 1 се извършва в присъствие на митническите органи, които поставят технически устройства за осъществяването на контрол при движението на акцизните стоки. Митническите органи могат да осигурят съпровождане на транспортните средства до другия данъчен склад на същия лицензиран складодържател", пише още там.

Това означава, че един и същи търговец или производител трябва да съгласува преместването на стоката си с митническите служители, тълкуват запознати.

За да не могат длъжници на агенция „Митници" да заобикалят заплащането на дължимите публични вземания чрез прехвърляне на дружеството-длъжник на безимотни лица и създаване на нови дружества, се въвеждат някои ограничения.

Едно от тях е да не се издават лицензи и удостоверения на лице, чиито собственици, управители, прокуристи, мажоритарни съдружници или акционери са или са били към момента на възникване на задълженията собственици, прокуристи, мажоритарни съдружници или акционери, членове на органи за управление или контрол на лица с публични задължения, събирани от митническите органи, освен когато е предоставено обезпечение.

Намалява се от 3 на 2 месеца срока за възстановяване на платения акциз за електрическата енергия. Отпада и изискването отчетът за бандеролите да се подава от лицензираните складодържатели, гласят основните промени в Закона за акцизите и денъчните складове.

#цигари #акциз #бандерол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »