Започва фестивалът на народната носия в Жеравна

Започва фестивалът на народната носия в Жеравна
снимка: Албена Зографова
A A+ A++ A

Започва тридневният фестивал на народната носия в Жеравна. По традиция Фестивалът се провежда през първата събота и неделя след Голяма Богородица.

За девета поредна година от днес до 23 август в местността Добромерица край Жеравна ще бъде пресъздаден начина на живот на българите отпреди 100 години.

Главното условие за гостите на събора е да са облечени в народна носия или облекло от началото на 20 век. Чуждестранните гости могат да присъстват с носии на своите страни.

Във фестивала вземат участие различни музиканти – родопски гайди, духова музика, зурни, тракийски оркестър, състави от България и чужбина. Представя се традиционна българска сватба, автентични хора, обичаи, песни и танци, както и вадене на чеверметата, фасула и народни борби.

Фестивалът на традициите и фолклора, се провежда ежегодно от 2007 г. в село Жеравна. На фестивала на старинната носия обикновено се събират хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така както са го правили техните пра дядовци и баби преди 100-150 години.

#започва #фестивал #Жеравна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"