Ханс-Дитрих Геншер: Западът ще спечели, ако подаде ръка на Русия

Ханс-Дитрих Геншер: Западът ще спечели, ако подаде ръка на Русия
Ханс-Дитрих Геншер
A A+ A++ A

Доайенът на германската дипломация и бивш външен министър Ханс-Дитрих Геншер призова Запада да търси диалога с Русия, а не да се конфронтира с нея.

"Старата политика на конфронтация не съответства на изискванията на времето. Ние живеем в глобализиран свят и се нуждаем от обединяване на усилията, за да разрешим съществуващите проблеми", изтъкна той в интервю за вестник "Зюддойче цайтунг".

Според него Западът трябва икономически и политически да взаимодейства с Русия. "Ако някой става по-слаб, трябва да му се подаде ръка и той няма да забрави това. Няма да бъде забравено и, ако не се подаде ръка", отбеляза Геншер.

Той смята Владимир Путин за "достатъчно прагматичен" политик, който разсъждава трезво. "Това може да облекчи задачата на канцлера при едни нелесни преговори с него", предрича Геншер.

По думите му договореността с Иран показа, че разрешаването на много въпроси е възможно само при взаимодействието между Русия и Запада. "Русия би могла лесно да я блокира (договореността)", ако пожелаеше, но тя не направи това", коментира патриархът на германската дипломация.

Всичко това не означава, че Западът трябва да признае присъединяването на Крим към Русия, продължи Геншер. "И все пак, когато трябва да се влия върху другата страна, не бива да се отхвърля диалогът. При това без да се поставят условия", изтъкна събеседникът.

Геншер изрази съжаление, че не са били използвани шансовете, появили се след падането на Берлинската стена. Той напомни за Съвета НАТО-Русия, който по думите му е бил създаден за поддържане на диалога в сложни времена.

"Не разбирам, защо не го използват", каза бившият външен министър.

Геншер призова да се организира международна конференция, който да премахне напрежението в отношенията между Запада и Русия. Нейното свикване може да съвпадне с 25-годишнината от Парижката харта /21 ноября 1990 года/, ознаменувала края на Студената война. "Конференцията може да се превърне във възможност за всички страни ясно и честно да отговорят на въпроса: "Какво искахме след войната? Да преместим границата, разделяща Европа, или да сложим край на разделението? Ние искахме последното", изтъкна Геншер.

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »