Хладилникът на Стефан Чолаков повлече крак

Хладилникът на  Стефан Чолаков повлече крак
Стефан Чолаков пред първия хладилник за бедни Снимка: Топновини
A A+ A++ A

Първият хладилник с храна за бедните, поставен от Стефан Чолаков вчера в столичния квартал "Иван Вазов", направи инициативата му "Ако си дал" популярна за часове. Очаква се още 15 хладилника да бъдат поставени на различни места в столицата, в които дарители и доброволци да оставят храна за бездомните.

Чолаков, който е арендатор на заведение, разказау че е започнал да предлага на нуждаещи се останала в ресторанта храна още през юни, като е поемал разликата с лични средства. Постепенно и други дарители са се включили в благотворителната акция.

Каузата "Ако си дал" се родила от гледката как човек се храни от кофите за боклук, разказа Стефан Чолаков. Той започнал с колата си да разнася храна до различни квартали в столицата.

В хладилника пред заведението Чолаков слага останалата неупотребена в заведението храна. Съмишленици веднага се включили с приготвена от тях храна за бездомните.

При хладилника се събират бедни хора. Храната се разпределя, за да могат да се нахранят повече от тях.

“Днес стартира първият HELP CORNER от инициативата “АКО СИ ДАЛ...”. Отвори врата първият от стотици хладилници, от които хората в затруднение ще могат да си вземат храна 24 часа в денонощието, оставена от нас.” - това съобщение със снимка на празна хладилна витрина във фейсбук за една нощ бе споделена от над 15 000 души.

Целта е хората, които пътуват често или заминават на почивка, вместо да оставят храната вкъщи да се развали, да я занесат до един от тези хладилници, откъдето може безплатно да я вземе човек в нужда, каза Чолаков пред “24 часа”.

Следващите хладилници по думите му трябва да са в Студентски град и на ул. “Раковски”.

Чолаков е по-известен като най-младия банков обирджия в света и най-умния у нас, припомня изданието. През 1997 г. с четирима приятели задигна 181 млн. лв. от Пощенска банка, като се възползва от пропуски в системата за сигурността. По-късно обаче е издаден на полицията от баща му и осъден на затвор. След изтичане на присъдата известно време е консултирал банки как да повишат сигурността си.

 

 

 

#Стефан Чолаков #хладилник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »