Антикомунисти в САЩ критикуват Обама, че подкрепя Бокова за шеф на ООН

Антикомунисти в САЩ  критикуват Обама, че подкрепя Бокова за шеф на ООН
A A+ A++ A

Американското списание "Ню Америкън" (The New American Magazine), изразител на политическите каузи на антикомунистическото общество "Джон Бърч", публикува остра статия срещу българската кандидатура за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, акцентирайки, че тя е "български комунист".

В статията, озаглавена "Българският комунист и шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова може да оглави ООН" авторът Алекс Нюман изразява неудовлетворение, че тя изглежда приемлива както за Вашингтон, така и за Москва да оглави световна организация, считана от мнозина за "клуб на диктаторите".

Нюман сочи, че Бокова е била в Москва за парада на 9 май и че номинирането ѝ от София е било посрещнато с протести от репресираните от комунизма в България.

"Първото нещо, което трябва да знаете за Ирина Бокова е, че тя е оперативен служител на Българската комунистическа партия с дълбоки връзки с режим, извършвал масови убийства, и в миналото заробил родината ѝ. В действителност, шефът на ЮНЕСКО е от типа хора, известни като "бебета с червени памперси" - дете на семейство заклети комунисти", сочи изданието.

В публикацията е наблегнато основно на произхода и политическата кариера на българската кандидатка. Отправена е критика срещу администрацията на президента Барак Обама, че я смята за фаворит.

Публикацията се появява малко, след като влиятелният "Ню Йорк таймс" спомена Ирина Бокова сред обсъжданите имена за генерален секретар на ООН, редом с вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

За бащата на Бокова се казва, че е бил комунистически политик и член на Политбюро на жестокия режим, управлявал Народна република България, а също е бил главен редактор на официалния пропаганден орган на компартията в."Работническо дело".

За БСП в статията се казва, че се прекръстилае, "за да се добере до средства от американските данокъплатци, но останала жестока партия, която още управлява и е доминирана от същите главорези от миналото".

Не по-ласкави са определенията за ЮНЕСКО: "този развъдник на комунисти, престъпници, диктатори, ислямисти, масови убийци и антиамерикански радикали".

Авторът призовава ООН и Ирина Бокова да бъдат изобличени и спрени "в името на свободата, просперитета, и разума".

Зад изданието стои American Opinion Publishing, собственост на Общество "Джон Бърч" - организация за "образование и защита на политически каузи". Тази неправителствена структура е основана през 1958 г. с декларативно антикомунистически цели.

Определяна като "ултраконсервативна", "крайно дясна" и дори "екстремистка", тя се бори срещу правомощията на федералното правителство във Вашингтон, за разпускане на Федералния резерв на САЩ и за напускане на ООН. Позициите ѝ са толкова крайни, че през 2012 г. тя не бе поканена на годишното събиране на една от най-големите структури, финансиращи кампании на Републиканската партия. Поради това John Birch Society (JBS) е смятана за маргинална дори за консерваторите.

Мандатът на новия генерален секретар на ООН трябва да започне през януари 2017 г. Уставът на ООН не посочва как се избира генералният секретар. През по-голямата част от 70-годишната история на организацията Съветът за сигурност обявява предпочитания си кандидат, който след това се одобрява от Общото събрание като орган с по-широко представителство.

Ирина Бокова получи подкрепата на българското правителство за поста генерален секретар на ООН и е считана за един от фаворитите за поста. Тя е бивш български външен министър (1996-1997), била е посланик във Франция и Монако, а сега е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат. 

#Ирина Бокова #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"