Германия е лидерът за справяне с бежанската криза, смята експерт

Германия е лидерът за справяне с бежанската криза, смята експерт
Ангела Меркел Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В момента ярко лидерство по отношение на бежанската криза демонстрира единствено Германия - Меркел се изправи смело пред освиркващите я неонацисти и твърдо и категорично обяви, че решението не е в омразата, а в ефикасната политика. Това заяви в интервю за БТА политологът доц. Анна Кръстева, която е ръководител на Център за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания към Нов български университет.

„Бежанската криза е тест за истинското лидерство в Европа. Бежанската криза днес е най-голямата в Европа след Втората световна война, огромно предизвикателство пред правителствата и народите”, коментира Кръстева.

Тя посочи, че по отношение на бежанците тенденциите в три насоки - зачестяване на кризите, увеличаване на техния мащаб, превръщане в транзитни и дори приемни страни на държави без опит в интеграция на бежанци.

„В по-спокойни периоди бежанският статут е бил използван от икономически имигранти. Ако ХХ век беше век на бежанците, ХХI век се е запътил да му отнеме короната в тази тъжна класация”, казва политологът.

#Германия #Ангела Меркел #бежанци #криза #бежанската криза #Кръстева #Анна Кръстева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"