Германия представи 10 мерки за справяне с бежанската криза

Германия представи 10 мерки за справяне с бежанската криза
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

План от 10 точки за разрешаване на бежанската криза в Европа представиха външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлерът и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел, съобщава "Хъфингтън Поуст".

„Никога досега не е имало толкова много хора, бягащи от политическо преследване и от войната, като много от тях търсят убежище именно в Европа. От гледна точка на кризата в съседните страни, трябва да приемем, че това ще бъде основен проблем за години напред. А като европейци, наш дълг, както и на света, е да помогнем на тези хора. Едно е ясно: действията засега не отговарят на стандартите, които Европа би трябвало да приложи към самата себе си”, се казва в плана.

Според Щайнмайер ЕС обаче не може да отлага повече това, защото се налага да действаме тук и сега.

Десет мерки срещу бежанската криза:

- Осигуряването на човешки условия за бежанците в ЕС, в която и страна-членка да пристигат те. За целта се нуждаем от общоприети европейски стандарти, валидни за всяка страна от ЕС.

- Трябва да гарантираме единен европейски стандарт за (предоставяне на) убежище, който да е валиден за всички страни от ЕС, включително и що се отнася до условията за приемане на бежанци.

- Необходимо е справедливо разпределение на бежанците из Европа. Гражданите на Германия ще помогнат за интегрирането на бежанците в нашето общество както никога досега.

- Европа се нуждае и от общовалидни за всички страни действия по границите им, които действия не могат да се изразява в рестрикции с цел защита на границата между две страни.

- Спешно трябва да осигурим подкрепа за страните от ЕС, които понастоящем са под (бежански) натиск.

- Не можем да стоим бездейни и да гледаме как хората рискуват своя живот, опитвайки се да дойдат тук. Средиземноморието не трябва да бъде масов гроб за отчаяни бежанци.

- Същевременно, можем да подпомогнем само на действителни бежанци, като тези, които не получат убежище, трябва да бъдат върнати в техните родни страни.

- Трябва да постигнем широко европейско разбиране по въпроса кои страни считаме за безопасни за връщане на бежанците в тях.

- Германия се нуждае от имиграционна политика, прецизна, контролирана, отговаряща на нуждите на работодателите. В тази връзка, необходимо е да облекчим системата за предоставяне на убежище.

- Накрая, една пълна и всеобхватна европейска бежанска политика ще нуждае от нови политически инициативи за борба с имиграцията от страните в Близкия Изток и Африка. 

Източник: БГНЕС

#Германия #убежище #бежанци #ЕС #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"