Променяме закона за по-строги наказания за трафик на хора, заяви Митов

Променяме закона за по-строги наказания за трафик на хора, заяви Митов
Даниел Митов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес. Националността в случая няма значение, защото съучастници има във всяка държава. Именно затова в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи, коментира външният министър Даниел Митов в студиото на Нова телевизия.

Повод за коментара е информацията, че трима българи отиват в затвора заради тира-ковчег, в който се задушиха 71 емигранти в Австрия.

„Най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през територията на България”, заяви Митов.

Министърът обясни, че работят по този въпрос.

„Законодателството ни до този момент предвиждаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, което е смешно. Затова на първо четене вече минаха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат много по-строги наказания. Предвижда се до три години затвор, а при установяване на съучастие на длъжностни лица - и конфискация на имущество”, поясни Митов.

Той поясни, че бежанският поток в Европа се превръща в нещо, на което вече много време не се обръща внимание.

„Това не е феномен от вчера, случва се от години. Сега обаче, когато има кризи в Близкия изток и Северна Африка, опряхме до ситуация, в която да не можем да реагираме адекватно. Сега ще трябва да се фокусираме много бързо върху основните проблеми. Един от тях е да стане ясно при какви обстоятелства можем да върнем хората там, откъдето са тръгнали", каза още външният министър.

По думите му в един момент се стига до ситуацията държавите-членки на ЕС да реагират по отделно според ситуацията и именно затова няма работеща цялостна стратегия.

#Даниел Митов #Митов #Европа #бежанци #мигранти #Австрия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници